Prezentare de Carte - Doru Pop: O telenovela socialista - la ERASMUS, vineri 12 aprilie, pe la sase
12. April 2013
"O telenovelă socialistă" este scrisă la persoana întâi, cu un autenticism aproape sălbatic. Volumul acoperă douăzeci de ani din comunism, de la începutul anilor '70 până în 1989. Sub pretextul unei ultime scrisori a tatălui către fiu, se reconstituie copilăria şi adolescenţa în România comunistă, din fragmente reale şi imaginate obligate să completeze un puzzle al memoriei pierdute. Pe fondul unei poveşti de familie construite deopotrivă cu umor şi tristeţe, un fiu creşte trecând prin toate fazele tragicomice ale luptei cu un tată, fie el biologic, vitreg, simbolic, ideologic, prezent sau absent. Pe măsură ce se derulează isprăvile „băiatului de aur", luciul idealizant al clişeelor despre familie, prietenie, iubire plesneşte, decojind miezul dur al unei conştiinţe fără iluzii.
Cartea lui Doru Pop poate fi încadrată, la prima vedere, în categoria autobiografiilor ficţionale. Dar ea reprezintă mult mai mult decât atât: construcţia din fraze laconice şi modificarea argumentaţiei narative, gândite pentru a reflecta „îngroşarea" vocii copilului de la primele semne ale conştiinţei până la maturizare, diversitatea caracterelor, colecţia impresionantă de folclor urban, aerul proaspăt respirat de fiecare scenă şi o memorie prodigioasă transformă acest debut în bildungsromanul unei întregi generaţii." (editorii)
Doru Pop (n. 3 mai 1970, Baia Mare) este conferenţiar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. A absolvit Liceul de Filologie-Istorie din Oradea (1988) şi Facultatea de Litere din Cluj-Napoca (1994). În 2002 a obţinut masteratul în jurnalism şi comunicare la Universitatea Chapel Hill, Carolina de Nord, iar în 2003 doctoratul în filosofie, cu o teză despre filosofia culturii vizuale, la Universitatea „Babeş-Bolyai". A fost bursier Fulbright şi Ron Brown (1995-1996, 2000-2002) şi a predat un curs despre filmul românesc la Bard College, New York (2012). A publicat volume de studii şi eseuri: Alegerile naibii. Fals tratat despre metehnele imaginarului politic autohton (2007), Ochiul şi corpul. Modern şi postmodern în filosofia culturii vizuale (2005), 911. Ziua în care a murit democraţia (2003), Mass media şi democraţia (Polirom, 2001), Mass media şi politica (2000), Obsesii sociale (1998) şi un volum de povestiri pentru copii: Poveştile bunicuţei Nana (2003); a tradus Giovanni Sartori, Teoria democraţiei reinterpretată (Polirom, 1999), a colaborat la volume colective şi scrie comentarii politice, cronică literară şi eseu pentru o serie de reviste literare româneşti.